Избрани Новини

Митрополит Серафим възстановява занемарени храмове в Пиринско

Новият Неврокопски митрополит Серафим е подел акция да се възстановят всички занемарени и унищожени във времето православни храмове в Пиринския край.

Духовният водач на християните не спира да обикаля населените места и да търси забравени и порутени места за поклонение и молитва. „За мен това е мисия, каквато отговаря на всеки свещеник. Не може с лека ръка да оставим да се рушат гнезда на вярата и на православието. Длъжни сме да ги спасим от разрухата, да ги възстановим в истинския им блясък и в тях отново да се молят миряни и да се палят свещи", казва Неврокопският митрополит Серафим, цитиран от "Стандарт". Той непрекъснато инспектира как върви работата по строежа на тези храмове. В момента са пред завършване 3 църкви в Пиринския край. Уникална е светата обител в най-малкия ни град Мелник – „Света Параскева". Тя е била напълно разрушена. В момента в Охрид се изписва иконостасът на църквата. Надявам се, че до края на тази година ще бъде отворен за миряни, казва владиката.

Той ще освети след Гергьовден църквата „Свети Димитър" в Белица, която е на над 4 века. Само допреди година и половина се намираше в трагично състояние. Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Сега всичко вътре се възстановява в автентичния му вид.

Разрушен доскоро вековен храм в Добринище също ще посреща миряни. Църквата „Света Богородица" е осветена през далечната 1684 година. През годините обаче е занемарена и постройката се срутила. Местните жители и свещениците в планинския град с помощта на Серафим решили да ремонтират уникалния храм. „Въпрос на време е да го осветя. Тези храмове са светлина и надежда за миряните", допълва новият митрополит на Неврокопска епархия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов