Избрани Новини

Гърци на пазар за Великден в Гоце Делчев

Гърци от пограничните селища масово пазаруват в магазините в Неврокопския край преди Великден

Доста от търговците въртят добри обороти благодарение на комшиите ни от южната съседка.

„Разстоянието е не повече от 30-40 километра в двете посоки. В замяна на това пълним торбите с различни храни. За Великден купуваме много дрехи, обувки и сувенири за подаръци на близките си. За нас това е най-големият празник. А при вас стоките са два, три пъти по-евтини", твърди Йоанис Константинидис, който живее в град Като Неврокопи, цитиран от "Стандарт".

Все повече негови сънародници от региона идват в Гоце Делчев, за да пазаруват на по-ниски цени. „Ние в Северна Гърция имаме късмет, че сме съвсем близо до границата с България. Не само се възползваме от евтините ви храни, но и се обличаме с дрехи от вашите бутици", признават гърците.

Те са най-активни в двата пазарни дни в града – в понеделник и петък. Тогава тук пристигат десетки автобуси, повечето пълни с гръцки пенсионери. Възрастните хора си организират екскурзии за един ден. А целта на пътуването им е да обиколят магазини и бутици, за да си купят евтини стоки.

„Разчитаме основно на гърците. Нашенците нямат тяхната покупателна способност. По-голямата част от оборота ми покрай великденските празници се прави от клиенти от Гърция", признава собственик на бутик за дрехи в центъра на Гоце Делчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)