Избрани Новини

Ансамбъл "Танец" гостува на неврокопчани

Ансамбълът за народни песни и танци на Македония «Танец» ще гостува в Гоце Делчев на 30 април. Спектакълът на ансамбъла, известен още като посланик на македонския фолклор, ще бъде от 18.00 часа на площад «Македония» пред Дома на културата.

Гостуването на ансамбъла, определян като „Душата на Македония”, е по покана на община Гоце Делчев и е част от културния календар на общината за 2014 г. Освен в Гоце Делчев, ансамбълът ще изнесе концерти в Благоевград на 1 май и в Разлог на 2 май.

Ансамбъл „Танец” е име, което вече шест десетилетия е символ на македонската култура и изкуство по целия свят. Той е създаден с Указ на правителството на Република Македония през 1949 година с цел да събира, съхранява и обогатява македонското фолклорно богатство и да го представя навсякъде по света, като взима участие в концерти, фестивали и други културни форуми.

Ансамбълът се справя с тази задача изключително успешно и с течение на годините достига едно завидно високо ниво на професионализъм, което завладява световната публика. През всичките тези шест десетилетия, ансамбълът е изнесъл над 3500 концерта пред повече от осем милиона зрители. За своята успешна работа е получил множество награди, дипломи, благодарствени писма, правителствени отличия, най-представителните от които са "11-и Октомври", "Климент Охридски" и "13-и Ноември". 

В ансамбъла работят 70 професионални танцьори, инструменталисти, певци, композитор и хореографи. ТАНЕЦ е прочут със своята перфектна игра, певчески изпълнения и ненадминатия колорит на своите спектакли. 

Гостуването на уникалния ансамбъл „Танец”, се очаква да се превърне в едно от културните събития на годината не само в община Гоце Делчев, а и в общините Разлог и Благоевград, където македонските артисти ще се представят пред публиката.

Турнето в трите български града е посветено на 65 години от създаването на ансамбъла.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов