Избрани Новини

Дискутираха усвояването на еврофондовете в Кюстендил

Екипът на Областен информационен център (ОИЦ) – Кюстендил проведе дискусионен форум на тема „Европейските фондове в област Кюстендил – постигнати резултати и възможности за развитие”.

Целта на форума беше обсъждане на резултатите от проведени до този момент от ОИЦ – Кюстендил информационно-разяснителни срещи по общини, идентифициране на силни и слаби страни в процеса на усвояване на средства от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС на територията на област Кюстендил и представяне на добри практики от реализирани проекти в Кюстендилския регион.

Темата на събитието събра представители на държавната и местна власт, неправителствени организации, културни и образователни институции. Форумът беше открит от Росица Плачкова, зам.-кмет „Инвестиционна политика и регионално развитие” на Община Кюстендил, която приветства участниците и подчерта ролята на Областен информационен център – Кюстендил за популяризиране на възможностите по линия на оперативните проекти в България.

Акцент по време на събитието беше представянето на резултатите от проведените от ОИЦ – Кюстендил в общините на област Кюстендил информационно-разяснителни срещи на тема „Пътят на успешния проект”. Информацията беше съобщена от Мария Маркова, експерт по европейски програми и проекти. На база на систематизираните и анализирани анкетни карти от проведените срещи беше направен изводът, че въпреки трудностите, срещани в процеса на подготовката на проекти и в осъществяването им, в деветте общини от област Кюстендил продължава да има подчертан интерес към бъдещо участие в проекти, реализирани с помощта на европейските фондове.

Всички девет общини в Кюстендилска област работят активно в търсенето на финансиране и реализацията на проекти. Това беше подчертано по време на форума при представянето на доклад с информация за изпълнението на оперативните програми на територията на област Кюстендил. По данни на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН), от началото на програмния период до 03 март 2014 г. в област Кюстендил по оперативните програми има сключени 168 договора на обща стойност 177 232 523 лева, като общият брой на бенефициентите е 88.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов