Избрани Новини

Пчелари от Балчишко на протест, заради натровени пчели

400 пчелни кошера изкараха пчеларите пред кметството на село Оброчище

До дни ще стане ясно от какво са били натровени пчелите в района на балчишкото село Оброчище в Батовската долина, съобщи Радио Варна.

Днес около 20 пчелари от община Балчик протестираха пред кметството в селото срещу безотговорното поведение на земеделци и настояха наказанията да бъдат строги с отнемане на субсидите и поемане на щетите. По информация на медопроизводители през последните дни от натравяне са засегнати над 400 кошера от долината. Най-много са в района на Оброчище, регистрирани са случаи в селата Рогачево, Кранево, Царичино, като продължава увеличаването на процента смъртност.

Пчеларите бяха категорични, че не става дума за болест и отправиха обвинения към най-големия собственик на овощни градини там, които обаче отрекоха да са използвали инсектициди, които убиват пчелите. Агрономът Александър Нейков и управителят Славчо Гигов застанаха пред засегнатите и обясниха, че трябва да търсят причината в отравянето на пчелите на друго място. Използваме препарати от официални вносители, сертифицирани компании и в момента използваме фунгицид срещу гъбни болести, който не е отровен за пчелите, обясниха те.

От фирмата настояват да се намери истинския виновник за случилото се, защото отглеждат в долината 150 кошера. Отделно от това са наети 40 души, които да почистват овошките от бръмбар. Очаква се днес да бъдат изпратени пчели за проба и единствената лаборатория в столицата да се произнесе.

Намеренията на протестиращите са да бъдат сезирани отговорните институции и спазването на закона да бъде съблюдавано по-строго. Медопроизводителите от пчеларското сдружение в Балчик се събират всяка първа събота на месеца и са готови да приканят колегите си от Добруджа на протест, за да защитят правата си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов