Избрани Новини

Магаре става символ на Церово

Магарето е на път да влезе в герба на благоевградското село Церово

Селището подготвя свой отличителен знак, в който централно място ще има и въпросното добиче.

"Без други животни можем, но дългоушковците са задължителни за всеки дом", твърдят церовци. Жителите на селището се лишават от доста неща, но никой не се разделя със своето магаре. Тези четириноги в селището са не просто домашни любимци, а свещени животни. В населеното място няма къща, в чийто двор да не реве поне един дългоушко. „Ние можем да започнем да ядем по-малко, но за нашия Марко все ще намерим начин да го храним и да не го продаваме, защото без него сме за никъде", твърдят селяните, цитирани от "Стандарт". Доста семейства отглеждат дори по две, че и три добичета.

Те са на особена почит, тъй като селото е високо в планината, а основно препитание за местните хора си остава тютюнопроизводството. "Без тези животни няма как. Товарим ги с много работа, те ни отменят в мъкненето на тютюна от нивите до къщите ни. Носят дърва за огрев, всякакъв багаж", разказва кметът на Церово Лефтер Едипов.

В селището къщите са към 150, а братовчедите на коня са поне толкова, че и отгоре, сочи представителната статистика на местните хора. В планината без магаре са като аптека без лекарства. Освен че носят търпеливо товарите, дългоушковците хапват по-малко от конете. „Направим ли си герб, то в него ще е и нашият помощник Марко", уверяват селяните.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов