Избрани Новини

Трето защитено жилище приема 10 души с психически разстройства в Струмяни

Това е третото защитено жилище в община Струмяни, което ще „изведе” 10 потребители с психически разстройства от Дома за възрастни хора с психични разстройства в село Раздол и е по проект на програмата за трансгранично сътрудничество България и Македония с община Карбинци „“Подобряване на качеството и достъпа до социални услуги в общините Струмяни и Карбинци”финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония 2007 – 2013, съобщават от пресцентъра на общината.
Стойността на строително-монтажните работи е 408 766,16 лв, а изпълнителят ще реконструира и модернизира съществуващата общинска сграда/ бивше читалище/, която ще се преустрои в защитено жилище за възрастни хора с психични разстройства.
Сградата е силно амортизирана и неизползваема повече от 20 години, което налага основен ремонт, чрез който да се създадат необходимите условия за настаняване в  Защитено жилище на потребители от Дом за възрастни хора с психични разстройства в село Раздол. Предвижда се да се осигури достъпна среда за хора с увреждания – доставка и монтаж на асансьор за достъп до втори етаж на сградата, да се изгради нова покривна конструкция, дървена обшивка и керемиди. На първия етаж са проектирани да бъдат обособени следните помещения: 1 бр. зала за мероприятия, 1 бр. склад, 1 бр. трапезария, 1 бр. кухня,  1 бр. стая за трудотерапии, 1 бр. стая на мед. сестра и психолог, 1 бр. фоайе, 1 бр. витванг и 1 бр. санитарен възел разделен на две клетки. На втория етаж ще се обособят 5 бр. спални помещения със санитарни възли, 1 бр. перално и гладачно помещение, склад за чисто бельо.
Ще се свали старата вътрешна мазилка, събаряне на вътрешни преградни стени и изграждане на нови, събиране на строителни отпадъци и изхвърлянето им на определите за целта места. Ще се облицоват стени и тавани с гипсокартон, шпакловка, боядисване, полагане на ламиниран паркет, гранитогрес, фаянсови облицовки по санитарни възли, ще се направи дренаж и хидроизолация около сградата. Сградата ще се санира - външна топлоизолация, мазилка и боядисване, демонтиране на стари врати и прозорци и цялостната им подмяна с нови, ще се изгради нова ел. и В и К инсталации, ще се облагороди двора с тревни площи и тротоарна настилка.
В новото защитено жилище ще се настанят 10 хора с психично разстройство и 6 души обслужващ персонал.
„Третото защитено жилище в община Струмяни е закономерна стъпка в осъществяването на социалната програма на община Струмяни – сподели кметът на общината Емил Илиев. – В двете защитени жилища на територията на общината са настанени 20 души, 10 – възрастни с умствени проблеми и 10  възрастни с психически разстройства. В дома за възрастни с психически разстойрства са настанени 69 потребитили и нашата задача е до 2015 година да останат не повече от 30 потребители, останалите – да се изведат в защитени жилища, близки до семейната среда, с надеждата, че ще имат по-добри условия, ще ползват по-качествени услуги и ще чувстват значително по-добре. Това е значим проект за нас, защото решава 10 човешки съдби. Освен това е предпоставка за партньорство в социалната сфера с община Карбинци, обмяна на опит и добри практики. С питка и китка здраве екипът на администрацията и строителите си пожелаха успешна реализация на проекта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов