Избрани Новини

Плевнелиев: Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна?

Президентът присъстваше на конференция, посветена на Търновската конституция, в СУ

Президентът Росен Плевнелиев присъства днес на конференция, посветена на 135-годишнината от Търновската конституция, която се проведе в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
В своето изказване държавният глава изтъкна важността на стремежа на народите за самоопределение. Той направи паралел между борбите за независимост на българския народ и ситуацията в Украйна в момента. По думите му действията спрямо бившата социалистическа република днес много напомнят на “игрите” на Великите сили на “периферен интерес”.
Ето какво каза президентът в СУ:

"Какви изводи направи българският народ от Берлинския конгрес? Дали той е честен, отрази ли въжделенията на народа? Или тогава просто големите сили си играеха на перифериен интерес? А нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна? Кой има правото да реши съдбата на Украйна? Народът на Украйна в 21-ви век, чрез честни и почтени избори за президент и един нов референдум или велики ядрени сили, които ще се договарят някъде за периферия, за център, за сфери на влияние?. И, ако българският народ е научил своите уроци от собствения си Берлински конгрес в края на 19-и век, ние наистина трябва да се противопоставим на новия сценарий за нов Берлински конгрес за украинския народ”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов