Избрани Новини

Преяждане - враг №1 по празниците

Полезни съвети за Великден

Преяждането се превръща в най-големия ни враг по празниците. Понякога е трудно да устоим на изкушенията на претрупаната маса с храна и изяждаме повече от обикновено.

Всички знаем как да избегнем преяждането по празниците... на теория. Пийте вода, дъвчете продължително, не гладувайте през деня и избягвайте пържените храни. Има някои други хитринки, с които да избегнем преяждането по Великден. Ето някои полезни съвети:

Оставяйте приборите

Избягвайте да държите вилицата в ръка по време на цялата вечеря или обяд. Оставяйте приборите за хранене между отделните хапки. Така от една страна ще имате повече време за дъвчене, от друга - няма да изпитвате нуждата постоянно да си взимате от храната. Редица проучвания показват, че хората, които оставят приборите на масата по-често, вместо да се вкопчват в тях от салатата до десерта, изяждат много по-малки количества храна. Причината - избягва се т.нар. "несъзнателно ядене".

Не пропускайте салатата

Друг начин да избегнете преяждането е като започнете със салатата или просто с няколко пресни зеленчука. Високото съдържание на фибри в тях подпомага храносмилането и успява да ускори метаболизма ви. Най-голямата грешка по празниците е да започвате с месото или пък с разновидностите на картофени салати и други тежки храни.

Без диети около Великден

За да не стигнете до преяждане по празниците, пазете се от диетите. Голяма част от хранителните режими са базирани на по-нисък прием на храна. Когато от гладуване или въздържание, преминете към пълни чинии с калорична храна (каквито са вкусните козунаци), много бързо ще усетите тежест в стомаха.

Яжте само когато сте гладни

Избягвайте да ядете просто защото пред вас има храна. Придържайте се към храненето на малки порции, но не твърде често. Изпивайте по чаша зелен чай след всяко ядене. Чаша вода или черно кафе биха имали също толкова добър ефект. 

Хранете се бавно

Бавното ядене е важно не само заради по-продължителното дъвчене. Бавното хранене е от значение, за да има време мозъкът да изпрати сигнал на тялото ви, че е сито. Това обикновено отнема 20 минути. Ако се храните бързо, ще изядете повече храна, отколкото, ако се насладите бавно на ястието.

Размерът има значение

Внимавайте с размера на порциите. 300-400 гр. на ядене са предостатъчни, за да се нахраните. У дома този размер е трудно да се прецени, но ако хапвате на заведение, загледайте се в грамажа на порциите и преценете точно колко да поръчате.

Използвайте малки психологически трикове, за да се наяждате по-бързо. Сипвайте си в малка чиния и избягвайте белите чинии, защото според проучвания по-бързо се засищаме, ако ядем от цветни.

Тези съвети са трудни за спазване на практика. Често се поддаваме на изкушението заради празничната атмосфера. Ако все пак сте преяли, вижте как да разтоварите тялото си на следващия ден:

Закуска: Чаша черно кафе или любимия ни зелен чай

Междинно хапване: 3 ябълки

Обяд: Зеленчукова салата с дресинг от лимонов сок и много малко зехтин

Междинно хапване: 3 ябълки

Вечеря: Салата от домати, малко моцарела и пресен босилек, овкусена със зехтин. Друг подходящ вариант е зеленчуковата супа

Всичко това, разбира се, придружено с повишен прием на течности и избягване на захар и изкуствени подсладители

На вас случва ли ви се да преядете по празниците и как разтоварвате тялото си след това?

Източник: rоzali.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов