Избрани Новини

Река Струма излезе от коритото си, за сега няма опасност

Значително увеличен е обемът на речните басейни на реките Струма и Места, съобщи дежурният служител в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ Благоевград, цитиран от е-79.com. Заради обилните валежи нивото на язовирите в област Благоевград също е повишено, отчитат специалистите. Към момента този факт обаче не представлява опасност за жителите, които се намират в непосредствена близост до воден басейн, тъй като водните басейни имат достатъчно свободен обем.

Река Струма е в своето пролетно пълноводие и на места вече излиза от коритото си, предупредиха и от Министерството на околната среда и водите.

Над 100 л/кв. м достигна на места количеството паднали валежи. Най-много дъжд се е излял в Западна и Централна България, а рекордьор са Южните Родопи. Именно там всяка година планинските реки предизвикват сериозни проблеми.

Екоминистерството предупреди собствениците на язовири да следят нивата им и своевременно да информират за проблеми.

Към момента няма места с критични нива в област Благоевград, но ситуацията е рискова, тъй като валежите бяха доста продължителни, а в момента падналите по високите части на планините снегове през последните дни също се топят. След кратко спиране на валежите, синоптиците прогнозират нови порои след сряда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)