Избрани Новини

Производители на картофи се срещнаха в Кюстендил

В Дома на науката и техниката се проведе среща с производителите на картофи от община Кюстендил

Инспектори от отдел Растителна защита при Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил запознаха земеделските производители с осъществявания фитосанитарен контрол, като система от мерки и нормативно регламентирани дейности, насочени към предотвратяване пренасянето през държавните граници и разпространението на територията на страната на карантинни вредители по картофите.

Беше предоставена информация за начините на разпространение на бактериални и гъбна инфекции, както и мерките за борба за локализиране на заразите, до тяхното пълно унищожаване.

Акцентира се на икономическото значение при заразяване на картофопроизводни площи с карантинни вредители, като заразените площи, практически не могат да се използват за производство на картофи, ограничава се търговията и се нарушават производствените традиции. Анализира се от къде идват проблемите и бяха дадени препоръки за отстраняването им при производство на картофи.

На картофопроизводителите бяха разяснени указанията за кандидатстване за държавна помощ за “Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. телени червеи (Elateridae)” през 2014 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов