Избрани Новини

Пловдивчани масово говорят на диалект

Пловдивски учители ще спасяват чистотата на езика ни

Пловдивчани масово са започнали да говорят на диалект. Книжовният български език остава на заден план в обикновените разговори между хората, алармира председателят на Гражданско движение в полза на образованието "Христо Г. Данов" Велика Янакиева.

Движението е организатор на поредица кръгли маси, посветени на проблемите в обучението по български език и литература в училищата.

В Пловдив се говори вече на диалект, а не на книжовен нормативен език. По рейсовете се "влазя" и "излазя", а за първо лице множествено число се говори на "-ме". Това е масово явление, а ние мълчим. Ние сме пенсионери и не можем толкова активно да се включим, каза Янакиева.

Целта на кръглите маси е да се създаде любов към книжовния език и да се стартира една борба за чист български език. Накрая ще съберем докладите, за да издадем сборник, който в началото на следващата година да бъде изпратен във всички висши учебни заведения в страната и в МОН. Задачата ни е много мащабна, призна Велика Янакиева.

Според нея и колегите й пенсионери езикът и стилът в учебниците са академични.

Езикът е толкова не само академичен, а така е написан философски и отвлечено, че учениците не могат сами да се справят. Това е безспорен факт, който трябва да се отчете не само на нашата кръгла маса, а нещо трябва да се промени. С годините чакаме промяна, посочи Янакиева. Тя и учителите в движението искат броя на учебниците по един предмет да бъде намален. Третата по ред кръгла маса ще е на тема "Предизвикателствата в обучението по български език и литература в образованието – горен курс4 и ще се проведе на 25 април в Дома на учителя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов