Избрани Новини

„Сблъсък” между еколози и бизнесмени в Банско

В деня на Земята 22 април се проведе интересен „сблъсък“ на идеи между представители на екологични организации и местната власт, подкрепена от бизнеса, по подобие на предаването на Иван и Андрей. Спорът беше част от представителната изява на клуб „Млад еколог“ към ПГССТ „Алеко Константинов“ по проект „Успех”. Участниците от 11 и 12 клас се включиха в своеобразен екологичен спор по темата „Ски зона Банско – предизвикателство и развитие“. Заинтересованите страни разгледаха възникналия екологичен проблем между териториално-устройствения проект за ски-зона Банско ( втора кабинка) и национален парк „Пирин”. Учениците в ролята на кмет и бизнесмени от една страна и еколози от друга страна представиха позициите си и спореха, защитавайки тезите си.

В началото на сблъсъка участниците от клуб „Млад еколог”показаха, че за тях няма невъзможни неща и представиха модно ревю с изработени от тях облекла от… отпадъци. Моделите бяха учениците от 9а клас. Между отделните рундове представителите на клуба показаха филм за най-замърсените места в община Банско, а участниците в театралния състав „Пирински звезди“ отново проявиха таланта си, превъплъщавайки се в ролята на химични елементи.

България участва в отбелязването на този ден от 1992 година и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда и за съхраняване живота на планетата. По този повод участниците в клуба поставиха въпросите: Как ли ще изглежда нашата планета в бъдеще? Ще бъде ли по-красива или по-замърсена? Ще изчезнат ли от лицето и биологични видове? Или с общи усилия ще успеем да запазим красотата и?

Участниците в клуб „Млад еколог“ и ръководителят им Елена Попова ще продължат дейностите с посещение на природни резервати и изследване на биологичното им разнообразие.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)