Избрани Новини

28 години след Чернобил

Животът

26-04-2014, 13:58

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Пресни салати за народа, вносни храни за номенклатурата

На този ден, преди 28 години в 01.21 часа местно време при "рутинен" тест за безопасност, избухна взрив в четвърти реактор на атомната централа в Чернобил. Радиацията в атмосферата е повече, отколкото биха произвели 200 бомби като тази в Хирошима. Радиактивният облак започва пътешествието си от Украйна, през балтийските републики и слиза към Балканите. Първата информация за повишената радиоактивност е излъчена от Швеция, след като детектор за радиация излиза от строя. По политически и конюктурни причини в България населението не е уведомено и дори традиционните задължителни манифестации по случай 1 май се провеждат по план. Макар, че вали дъжд. Дъжд от радиация.

По времето, когато българите маршируват под радиоактивните капки и се хранят с пресни салати, висшата партийна номенклатура пие само минерална вода и се храни с вносни храни. Едно от най-големите престъпления на режима тогава е, че дори дни след като в едно ъгълче на "Работническо дело" се появява каре със съобщението, то е омаловажено и не са предприети никакви адекватни мерки за защита на населението.

Колко са жертвите от аварията е трудно да се прецени, защото освен преките, има и косвени, които са отложени във времето. В продължение на дни войници, въпреки, че са със защитно облекло се качват на покрива на реактора за по 30 секунди за да разчистват отломките. Населението на цял един град е изселено и днес Припят е като пейзаж излязъл от постапокалиптичен филм. Местността е заразена за стотици години напред. А дори неговото население е уведомено два дни след аварията.

Днес любопитни туристи посещават призрачния град, където все още радиоактивността е десетки пъти над нормалната, а самата почва е толкова заразена, че специалисти казват, че ще са нужни повече от 900 години за да може отново там да живеят хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов