Избрани Новини

Проруски сепаратисти обявиха независимост на Луганск

Противниците на киевското правителство обявиха независимост в източния украински град Луганск

Новината бе съобщена от украинското радио "Свобода", цитирано от ИТАР-ТАСС и БНР.

Огласен беше и въпросът, който ще бъде поставен на референдум на 11-и май. Жителите на областта ще трябва да отговорят подкрепят ли провъзгласяването на държавната самостоятелност на Луганската република.

Сепаратистите се заканиха, че ще преминат към неуточнени "активни действия", ако до утре властите в Киев не изпълнят исканията им, а те са: подкрепа за референдума, амнистия за участниците в протестите и признаване на руския език за държавен. В случай на "агресивни действия" от украинското правителство, така нареченият "Върховен съвет на луганската република" ще поиска "миротворци" от Русия.

Екип на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е в град Славянск, Източна Украйна, за да преговаря за освобождаването на европейските военни наблюдатели, задържани от проруските сепаратисти. Вчера един от наблюдателите - шведски гражданин, беше освободен заради лека форма на диабет. В плен остават 7 души - трима германци, поляк, чех, датчанин и техният преводач. Самообявилият се за кмет на града Вячеслав Пономарьов обяви задържаните за военопленници, но гарантира тяхната безопасност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов