Избрани Новини

Самолети пръскат ваксини срещу бяс

От няколко дни Българската агенция по безопасност на храните стартира пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници

В операцията ще се включат 8 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1 500 000 броя ваксинални примамки над територията на областите:
София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Бургас, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.
За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км. От тогава броят на констатираните случаи на заразени с бяс животни е намалял драстично.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация.

График на ваксинацията:

Старт на кампанията – 23.04.2014 г., в последователността, посочена по-долу:
1. летище Лесново – 10 летателни дни (Югозападна България);
2. летище Ерден, област Монтана – 8 летателни дни (Северозападна и част от Централна България);
3. летище Калиманци, област Варна – 9 летателни дни (Североизточна и част от Централна България);
4. летище Балчик, област Добрич – 6 летателни дни (Североизточна България).
От летище Калиманци и летище Балчик кампанията ще се осъществява едновременно.
Възможни са промени в графика поради силната зависимост на мероприятието от атмосферните условия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)