Избрани Новини

6 лева за килограм ярешко, по-малко фира за търговците

Десетки животновъди, търговци и купувачи са окупирали животинския пазар в сряда и алъш-веришът върви с пълна сила.

„Повече се предлагат ярета, явно за Великден са изкупени повечето агнета. Вече продадох едно яре, а имам още 5, но ще ги пласирам. Цената е твърдо 6 лева за килограм, не смъквам и стотинка надолу", споделя Георги Гиздов – Старшината, който е дошъл чак от Дупница. Той обяснява, че при ярето фирата е по-малко. От 15 килограма живо тегло ще останат поне 10 килограма чисто месо. А при агнетата рандеманът е наполовина, пише "Стандарт".

„Стомасите на агнетата са много големи и там са по-високи загубите в чистото тегло на месото. Важното е, че има клиенти, за да изкараме някой лев. От Великден съм доволен, продадох доста, вярвам, че и сега за Гергьовден ще е така. Купувачите първо правят оглед на целия пазар, но после избират най-доброто", обяснява Старшината. Богдан Божинов отглежда 3-4 кози в края на града, очаква с надежда да пласира своята любимка Бецка и ярето й. „Бяха три яретата, но две продадох за Великден. Мъчно ми е, че ще се разделя с Бецка, но фуражът е скъп, не мога да ги гледам всичките. Тя дава по 4 литра мляко на ден, искам й 160 лева. Ярето е 20 килограма, то струва 120 лева. Продавам ги и отделно", казва благоевградчанинът.

„От 6 лева за килограм надолу не давам стоката. Знаете ли каква мъка е да я отгледаш, да я изхраниш!?", реди той на мургав купувач. Той обаче се дърпа за цената, настоява да му продаде животното на 5 лева за килограм. „Как може да ми искаш по 6 лева? Та то е като мачка/б.а.-котка/. Толкова е скъпо, че ще задавя от това месо", сопва се младият мургавелко, докато оглежда стоката в багажника на колата. Той се е изхитрил и си е осигурил агитка от свои авери. Те непрекъснато подхвърлят на бай Богдан да намали цената. Но той не е от вчера. Не отстъпва пред нищо. Накрая има сделка-двете страни си стискат ръцете за ярето.

По-старите животновъди са твърде внимателни при вземането на парите при продажба. "Пробутват фалшиви банкноти, а и с джебчии е пълно", обяснява един от тях. Чак след щателна проверка на редовността на парите въжето с агнето или ярето минава в ръцете на купувача. Олелията и ожесточените пазарлъци на животинския пазар край Благоевград ще продължат през целия ден.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)