Избрани Новини

Три села в Струмяни отбелязаха с курбани летния Атанасовден

На 2 май три села в община Струмяни посветиха курбани, църкви и събори на летния Атанасовден. Изключително атрактивен, високо в планината, близо до границата с Берово, Р Македония, в местността "Градището" е празникът на Добри лаки.

Писателката Свободка Костадинова и нейните синове, запалени краеведи, считат, че от каменното и непроучено засега Градище стартират събитията по покръстването на българите и по-късно – разпространяването на българската писменост от учениците на Кирил и Методий.

Откакто се помнят, жителите на Добри лаки поставят иконата на Св. Атанасий  върху каменните зидове на това свято място, палят свещички, правят курбан и се служи тържествена света литургия.

Пътят към Градището се вие през много пътечки, преминава през бистрата и студена река, поточета и водопади изненадват тръгналите на преклонение. Дъх на билки и на мащерка омайват, а курбанът, баниците, домашните салати и чистият въздух, домашната ракия, срещите с приятели и роднини превръщат събора в незаменимо преживяване.

Другият голям събор, посветен на 2 май, е съборът над Микрево в местността "Решково", откъдето са слезли първите заселници на най-голямото село в общината. Но поради проливните дъждове, които компрометираха пътя, литургията и курбанът се състояха в двора на храма „Св. Георги” в Микрево.

С празничен водосвет, курбан,събор и жителите на с. Горна Крушица посрещнаха своя Летен Атанасовден. Под хладните и зелени сенки на двора на храма „Св. Димитър” кметският наместник Христо Варсански посрещаше своите съселяни и гости в прекрасно настроение. „Видно селото се обновява, благодарение на помощта на кмета на община Струмяни Емил Илиев и на отношението на всички жители на селото", сподели кметът и с гордост посочи кметската сграда, която е в процес на реновиране и модернизация.

И без да показва, направеното за селото е видно: чисти и красиви пространства около храма и кметството. „Много благодаря на дарителя Боян Смиленов, който изработи мраморна чешма за храма, на Красимира Митрева, която дари курбана, и на съветника Николай Николов за паричното дарение. В условия на криза, всеки малък дар е значим за нас", Каза още кметът и поздрави всички с празника.

Кметът на общината и неговият екип бяха посрещнати радушно от всички, а баба Мария – традиционнно подаде букетче с рози на  Емил Илиев. ”За мен Горна Крушица и работата на кмета на селото г-н Варсански, с помощта на всички вас, е пример, как се променят условията  към добро, та макар и в криза. Горна Крушица е будна и ние ще продължаваме да я променяме в положителна посока, много скоро ще завършим ремонтните работи на кметската сграда, която беше в отчайващо състояние”, каза още кметът и поздрави всички лично с Атанасовден.

Празникът на село Горна Крушица е уникален със своята трапеза, на която жените слагат традиционни местни ястия: оризник, домашно сирене, вкусни и уханни питки, погачи и баници, а курбанът, сготвен от прочутата готвачка Стоянка Митрева, се слага на средата на хорото и се раздава за здраве.

Празникът на Горна Крушица продължи с общо хоро и веселие така, както и във всички села, които почетоха летния Св. Атанасий.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов