Избрани Новини

Днес почитаме Света мъченица Ирина

Имен ден празнуват Ирина (което значи "мир"), Ирeна, Mиpa, Mиpoслав, Mиpoславa

Днес православната църква почита паметта на света мъченица Ирина, ревностна служителка на християнската проповед и велика мъченица на вярата в Господ Исус Христос.
Според църковните писания тя се родила в княжески род в град Магедон с името Пенелопа. Девойката била толкова красива, че баща й, княз Ликиний, построил за нея кула, в която тя трябвало да остане до навършване на възраст за женене.
В тази кула Пенелопа била посетена от християнина Апелиан, който по небесни поличби й казал, че е отредена да бъде Божия невеста заради целомъдрието и смирението си. Светият човек я предупредил, че в името на Бог ще бъде подложена на много страдания, но наградата й ще е място в небесното царство. Пенелопа, без да се колебае, приела Бог в сърцето си и била кръстена от презвитер Тимотей с името Ирина.
Когато баща й решил да я задоми, тя отказала и така си навлякла гнева му. Научавайки, че дъщеря му се е отрекла от езическите божества, Ликиний заповядал Ирина да бъде разкъсана от буйни коне. Те обаче останали кротки, а един от тях убил самия княз. Ирина възкресила баща си с молитва и всички наоколо повярвали в силата на Господ. След това и баща й приел християнството.
Още много мъчения изтърпяла светицата от царете и властниците по тези земи, които не искали да повярват, че тази, която лекувала болни и страдащи и учела хората на вярата в Христа и неговото слово, е водена от по-висша сила от техните каменни божества.
Хвърлили Ирина в тъмница, пълна със змии, от която тя излязла недокосната, опитвали се да я изгорят, измъчвали я по всякакви ужасни начини, но нито успели да сломят вярата й в Бог, нито да отдръпнат от нея все повечето хора, които, виждайки как Ирина оцелява от изтезанията жива и с непокътната вяра, се присъединявали към християнската църква.
Няколко години света мъченица Ирина проповядвала по земите на днешна Гърция и Турция, а когато стигнала до тракийския град Месемврия, тамошният княз с един удар отсякъл главата й и се провъзгласил за победител на "чародейката". Бог обаче възкресил своята непорочна невеста и тя продължила да проповядва християнската вяра -  обходила разни страни да проповядва словото Божие. Извършила своето дело във втората половина на І век и началото на ІІ век до  смъртта си на петия ден от месец май.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов