Избрани Новини

Правителството излъга тютюнопроизводителите!

Няма яснота как ще се разпределят средствата за животновъдите, зеленочукопроизводството, овощарството

Кандидатите за евродепутати на ПП ГЕРБ Мария Габриел и Асим Адемов дискутираха проблемите в земеделието със селскостопански производители от Кресна и Струмяни

Няма никаква яснота как ще се разпределят средствата за животновъдите, зеленочукопроизводството, овощарството.

Това заявиха представители на сдружения от секторите животновъдство и зеленчукопроизводство в общините Кресна и Струмяни на среща с кандидатите за евродепутати на ПП ГЕРБ Мария Габриел и Асим Адемов.
Те поставиха проблемите за оранжерийното производство, борсите и тържищата, програмата „The minimis“. Кандидатът за евродепутат Мария Габриел обясни, че в новата Обща селскостопанска политика за България е извоювано до 13% от националния пакет директни плащания да бъдат отделени за обвързано с производството подпомагане на важни сектори, като животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството. „По какви критерии ще бъдат разпределени средствата е национална отговорност. Тези сектори за първи път получиха подкрепа в новата селскостопанска политика на Европейския съюз и е нужно да има справедливо разпределение на плащанията“, каза Мария Габриел. По време на дискусията стана ясно, че Програмата за развитие на селските райони все още не е готова, което изправя земеделските производители пред затруднения да планират своите селскостопански дейности.

Земеделците се оплакаха, че в Министерството на земеделието и храните не обръщат никакво внимание на поставяните от тях проблеми и не получават отговор на многократно внасяните от тях въпроси по отношение на земеделието. Мария Габриел припомни, че при преговорите на европейско ниво за новата земеделска политика за България бяха договорени над 2 млрд. евро повече директни плащания в сравнение с предходния програмен период.

Кандидатът за евродепутат от община гърмен Асим Адемов сподели, че подобни проблеми имат и тютюнопроизводителите. „В община Гърмен и съседните общини тютюнопроизводството е основен поминък за хората, но тази година получиха много по-малко средства, отколкото през миналата, а обещанията на правителството за достойно заплащане на труда на тютюнопроизводителите се оказа лъжа“, коментира Асим Адемов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов