Избрани Новини

Пролетен фестивал събира изкуства, детски прояви и традиции в едно

За първа година майските инициативи на община Благоевград ще бъдат обединени под мотото „Пролетен фестивал - Благоевград 2014”. Богатата програма на общината през този месец бе представена на пресконференция от Валери Смиленов, зам.-кмет по хуманитарни дейности, Христина Шопова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности”, Станка Желева, Елена Арнаудова, началник отдел „Култура” и др.

Десетките прояви, включени в културния афиш на община Благоевград, започват с годишните музикални награди на БГ РАДИО на 9 май. За втори път Благоевград ще посрещне най-известните и обичани изпълнители на българската музикална сцена. Изненадите за благоевградчани ще продължат с гостуването на четиримата кметове на София – Йорданка Фандъкова, Благоевград – д-р Атанас Камбитов, Перник  - Росица Янакиева и Кюстендил – Петър Паунов, които под флага на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата ще връчат специална награда. Своя почерк в програмата ще остави  Камерна опера- Благоевград, чийто оркестър ще акомпанира на изпълнителите, информират от пресцентъра на общината.

Запомнящ се щрих в пъстрата културна мозайка на месец май ще постави Ансамбъл „Пирин”, който на 11 май ще открие Салон на изкуствата в столицата в „Нощ  на ансамблите”. Заедно с него на сцената на НДК ще излязат още две емблеми на музикалното и танцовото изкуство – ансамблите “Филип Кутев” и “Тракия”.

От театър, през музика, кино, детски панаир, изобразително изкуство и фолклор ще се преливат фестивали, концерти и пленери. В момента се провежда финален етап от състезанието „Училище на годината- Благоевград 2014”. Паралелно с това под мотото „С течение на времето” 17 авангардни  автори от цялата страна съживяват пространството по поречието на река Благоевградска Бистрица. От днес към тях се присъединяват и над 40 деца, които ще рисуват в детския пленер „Реката”. Идеята, на която общинското ръководство дава нов живот, се е зародила през 1989 г., а крайният и етап е изложбата „11-11”, която ще се проведе през ноември.

На 11 май е началото на театралния фестивал за млад театър „ТАРА-РА-БУМБИЯ”, който започва с постановката „Грехът Златил” и ще завърши на 21 май с „Йерма” по Федерико Гарсия Лорка.

Участие в богатата програма на община Благоевград ще вземат десетки творци и служители от Общински изложбени зали, Регионален исторически музей, Камерна опера, Куклен и Драматичен театър, Ансамбъл „Пирин”, ДФТА „Пиринче”, Център по изкуствата, Обединен детски комплекс, Благоевградски младежки театър, НЧ „Никола Вапцаров” и Американския университет в Благоевград.

През този месец в Благоевград ще гостува още българската супергрупа от 80-те години на миналия век ФСБ, Ансамбъл „Алма” към австрийското посолство в България, над 25 издателства ще представят книги и автори, Международната академия по камерна музика,  творци от Тревненската школа и стотици деца, участници в детския панаир.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов