Избрани Новини

Трима от 24-те най-достойни българи от Благоевград

Днес на тържествена церемония в Националната художествена галерия бяха обявени имената на 24-ма достойни българи за 2013 година. Организатори на събитието са вестник "24 часа" и БНТ.

Достойните българи са обикновени хора, направили необикновени постъпки, хора, помогнали в труден момент, хора, отстоявали благородни каузи, хора, проявили храброст или щедрост, хора, рискували живота си, за да спасят други хора. Това са хората, които ни карат да се гордеем, че сме българи, пише "24 часа".

Ето и част от имената на тези достойни българи:

Добри Добрев - дядо Добри - "светеца от Байлово" неуморно събира пред храмове дарения и ги раздава за строеж или ремонт на църкви, параклиси и манастири в България. Дядо Добри стана известен по цял свят като символ на живот, посветен на безкористна помощ и даряване. Дядо Добри за съжаление не успя лично да получи отличието заради крехкото си здраве, но ще получи по-късно.

Доктор Георги Николов, главен асистент в университетската клиника по уши, нос и гърло в Плевен, който извади 13 см острие на нож, забито в главата на 13-годишната Нина. Стоманата била потънала на по-малко от 1 см от мозъка и на милиметър от мускулите, които движат окото. Месец след уникалната операция момичето тръгна отново на училище.

Маргарита Пелтекова от Велико Търново, дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села. Практикува с изключителна преданост професията си вече 40 години, като почти всеки ден изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно.

Още един спасител има сред достойните българи - това е бизнесменът Йордан Йорданов, който спаси 4-ма пътници от паднала в река Бистрица кола.

Марина Цекова от Нова телевизия направи репортаж за болно дете и благодарение на него се стигна до дарителска кампания, в която за лечението му бяха събрани 30 000 евро.

Георги Татарски и Кирил Калинков от Благоевград са наградени, защото спасиха 13-годишен удавник по време на риболов в река Струма.

Александра Жекова и личният й треньор Виктор Жеков също са сред наградените за достойното представяне на България на зимните олимпийски игри в Сочи

Замфир Манчев от Смолян, който сам намира води, каптира ги и строи чешми със собствени средства. Построил е сам и дървен мост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов