Избрани Новини

От Пловдив започнаха честванията за деня на Кирил и Методий

Мисия Пловдив

10-05-2014, 12:59

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Училището с петима премиери поведе 24 май в Пловдив (СНИМКИ)

Шествието за 24 май с различен маршрут

Тук за първи път се е състоял празникът, посветен на създателите на славянската азбука

С литийно шествие започнаха тържествата за Деня на Светите братя първоучители Кирил и Методий в Пловдив. Празникът е ден преди 11 май (Св. Св. Кирил и Методий), тъй като честванията са започнали за първи път от града ни.

В него се включиха ученици и учители от Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" и СОУ "Свети Свети Кирил и Методий".

Честването в Хуманитарната гимназия започнаха с издигане на знамето на България и националния химн. Иконата на Светите братя Кирил и Методий, която предвождаше литийното шествие, бе изнесена под звуците на църковните камбани.

Шествието тръгна от два лъча в града, които се събраха пред барелефа на Светите братя Кирил и Методий в Стария град, съобщава Радио Пловдив.

На 24 май пък е общоградското тържество-шествие за Деня на славянската писменост. То отново тръгва от Хуманитарната гимназия.

На 11 май 1851 година Пловдив за първи път организира празник на създателите на славянската азбука в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий". Инициативата е на Найден Геров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов