Избрани Новини

ШОК! След изборите - драстично повишаване на цената на тока

Нещата в цялата енергетика отиват все по-зле и по-зле

Нещата в цялата енергетика отиват все по-зле и по-зле. Това каза Валентин Николов, народен представител от ПП ГЕРБ по време на пресконференция.

„Знаете, че първи приоритет не само на правителството на ГЕРБ, но и на това правителство трябва да бъде удължаването на ресурса на 5 и 6 блок, но те трябва да се финансират. Затова приветстваме и одобряваме – да може дивидента, който да може да удължи АЕЦ „Козлодуй” на БЕХ да се опрости, за да може тези пари да участват в удължаването на ресурса на 5 и 6 блок. Износът към момента е 500 милиарда – това е големият износ, който отпуши това правителство. Към момента 500 мегавата е износът на България към съседни страни, което неименуемо води след себе си големи дефицити по темата, защото би трябвало износът, заедно с прибавената стойност, който се внася в икономиката и най-вече в енергетиката да покрие тези дефицити, които съществуват в енергийния пазар. Да, обаче – не могат да ги покрият ”, каза Валентин Николов. По думите му, това означава, че след изборите можем да очакваме драстично повишаване на цената на тока.

„Не знам какви ресурси и запаси в енергетиката търсят, при условие, че няма дружество, което да има добри финансови резултати – няма нито едно такова. Може би само „Булгаргаз” и то благодарение на това, че правителството на ГЕРБ успя да намали с много цената на газа и позволи на дружеството да реализира по-добри резултати ”, обясни Николов.

„За седми блок – правителственото решение от 11 декември 2013 година, беше за преговори с Тошиба. Тошиба в момента по наша информация се оттегли – с кого тогава водят преговори, не трябва ли да се измени това решение на Министерски съвет. Има много въпросителни – ще има ли държавна гаранция за 7 блок, нещата може да станат такива, каквито бяха за 7 блок на Белене, за съжаление, защото това решение беше взето от правителството на ГЕРБ и ние смятаме това наше дете да бъде отгледано докрай, но до каквото се докосне това правителство всичко умира”, каза Валентин Николов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов