Избрани Новини

Лекарската колегия в Добрич подкрепя решението за протест на 15 май

Мисия Добрич

12-05-2014, 15:27

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Районната лекарска колегия се присъединява към решението за протест, взето на събора на Българския лекарски съюз. 15 май, обявен от европейските лекари, ще протече с 30-минутно прекъсване на работа - от 12.30 до 13.00ч.

За 15 май лекарите ще носят лентички в съпричастност към общоевропейския протест и ще бъде изчетена декларация на българските лекари за спешните мерки, необходими за по-качествено българско здравеопазване.

Българският лекарски съюз за пореден път предупреждава, че средствата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ, се казва в декларацията. Основен генератор на проблемите за страната ни е тежкият финансов дефицит, в който се намираме вече повече от шест години. Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри. Настоява се за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира сигурност в здравната система и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане. Ако исканията за актуализация на бюджета на касата не бъдат изпълнени до 30 май т.г.

Лекарският съюз ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на здравното министерство и НЗОК. Съборът на Българския лекарски съюз реши да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов