Избрани Новини

За първи път: Австрийска музикална вечер в Благоевград

За първи път Благоевград ще бъде част от XVIII Австрийски музикални седмици, които се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Мотото тази година е „1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и Експресионизъм”. Освен в Благоевград вечери на музиката ще има в София, Пловдив, Кюстендил, Русе, Велико Търново, Варна, Русе, Бургас, Габрово, Стара Загора и Перник. Утре от 19.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров” благоевградската публика още има възможност да чуе австрийската група „Алма”.  Те са петима млади музиканти, чийто живот е немислим без народната музика. Членовете на „Алма” са израснали в музициращи семейства и правят музика от 2011 г. Групата е в състав: Юлия Лахерсторфер- цигулка, пеене и композитор, Евелин Майев- цигулка, пеене, Мари-Терез Шиклер-акордеон, пеене, Марлене Лахерсторфер – контрабас, пеене. Петимата музиканти имат опит в много музикални направления и изпитват дълбоко възхищение към различните култури и обичаи. Репертоарът на групата включва древни мелодии, йодлери и песни, собствени композиции, както и нови аранжименти на познати вече произведения.

Програмата на Австрийски музикални вечери  събира на едно място известни произведения на класиката, романтиката и съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време в навечерието на Първата световна война.

Австрийски музикални вечери са част от програмата на Пролетен фестивал – Благоевград 2014 и кандидатурата на Благоевград, София, Кюстендил и Перник за „Европейска столица на културата”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)