Избрани Новини

Премиерно!Австрийска музикална вечер под патронажа на Маргарита Попова

За първи път Благоевград ще бъде част от XVIII Австрийски музикални седмици, които се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Мотото тази година е „1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и Експресионизъм”. Освен в Благоевград вечери на музиката ще има в София, Пловдив, Кюстендил, Русе, Велико Търново, Варна, Русе, Бургас, Габрово, Стара Загора и Перник. Днес от 19:00 часа в ДТ „Никола Вапцаров” благоевградската публика още има възможност да чуе австрийската група „Алма”.  Те са петима млади музиканти, чийто живот е немислим без народната музика. Членовете на „Алма” са израснали в музициращи семейства и правят музика от 2011 г. Групата е в състав: Юлия Лахерсторфер- цигулка, пеене и композитор, Евелин Майев- цигулка, пеене, Мари-Терез Шиклер-акордеон, пеене, Марлене Лахерсторфер – контрабас, пеене. Петимата музиканти имат опит в много музикални направления и изпитват дълбоко възхищение към различните култури и обичаи. Репертоарът на групата включва древни мелодии, йодлери и песни, собствени композиции, както и нови аранжименти на познати вече произведения.

Програмата на Австрийски музикални вечери  събира на едно място известни произведения на класиката, романтиката и съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време в навечерието на Първата световна война.

Австрийски музикални вечери са част от програмата на Пролетен фестивал – Благоевград 2014 и кандидатурата на Благоевград, София, Кюстендил и Перник за „Европейска столица на културата”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)