Избрани Новини

България и Македония обмениха опит във винопроизводството

Днес в зала „101” на Община Благоевград, Сдружение „Евроинтегра” – клон Кресна - Сандански проведе закриваща пресконференция по проект „Обмен на опит и добри практики във винопроизводството – принос за по-добро трансгранично икономическо развитие” по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония 2007-2013 г.  Събитието предизвика широк интерес от страна на регионалните и местни власти, медиите и представители на бизнеса от региона.

На пресконференцията пред широката общественост се представи постигнатите резултати по време на изпълнението на проекта през изминалата една година. Проектът допринесе за по-доброто икономическо развитие в българо-македонския трансграничен регион чрез повишаване качеството и популяризиране на трансграничната винена продукция, както на национално така и на европейско ниво. Проектът таргетира именно тази индустрия поради големия брой винопроизводители и винолюбители, попадащи в трансграничния регион.

Специални гости на събитието бяха инж. Стоян Благоев, зам. кмет на община Благоевград, г-жа Силвия Диманова - главен секретар ИАЛВ - София, г-н Божидар Донков, директор ИАЛВ – Благоевград. Събитието уважиха още г-н Станимир Стоянов – Председател на Съюза на енолозите в България и координатор проект, инж. Василка Димитрова, директор Дирекция „Икономика и европейски политики” – град Сандански и местни производители на вино. Г-н Методи Цветковски – Председател на РЦЦ „Спектар” – гр. Крива Паланка, Република Македония, сподели своето мнение за проекта и даде заявка за отлично  бъдещо партньорство с българските си приятели.

Екипът на проекта направи презентация на изпълнените дейности, които включват: основаване на 1-вото в рамките на програмата „Сдружение на енолозите на Република Македония”, в помощ на всички Македонски винари и винолюбители; провеждане  на 2 специализирани обучения в двете държави, които допринесоха за по-добрия обмен на информация между макендонските и български етнолози и същевременно и запознаха участниците с европейските наредби за винопроизводство; изработка на наръчник „Новости в света на енологията“ на български и македонски език с включени най-добри европейски практики в лозарството и винопрозиводството; създаване на уникална по рода си винена карта, която индикира всички лозя и винопрозиводители в региона и предоставя необходимата информация относно произхода на различните сортове лозя и винопроизводители в двата региона.

На пресконференцията беше представен и специално разработения двуезичен уебсайт, който съдържа електронна версия на винената карта, специализирани обучителни материали, както и подробна информация за извършените дейности през целия период на изпълнение.

За финал всички гости и участници споделиха своите емоции и коментари на по чаша уникално местно вино и отбелязаха с тост успешното приключване на проекта. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов