Избрани Новини

Проф.М.Младенова: Никога не е късно за ново начало в театъра

Проф. Маргарита Младенова изнесе открит урок пред студенти, преподаватели и любители на театралното изкуство вчера в Благоевград. Сред присъстващите в Камерна зала на ДТ „Никола Вапцаров” бяха актьорът Лъчезар Кацарски и доц. д-р Златко Павлов.

Лекцията на преподавателя по актьорство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” проф. Маргарита Младенова протече под формата на дискусия, а основната тема бе „Какъв е предметът на театъра?”

 „Театърът е човекознание”, каза проф. Младенова и уточни, че той е ценен със своята съпротива. Според нея театърът трябва да следва посока на движение, за да има смисъл. Днес обаче той е по-скоро продукт, стока и така се губи изкуството. „Човекът вече не е свят в света, а ролята на театъра е да го задържи в центъра”, припомни на студентите проф. Маргарита Младенова. Според нея трябва да се търси ново началото в театъра, за да се достигне до публиката и човекът да стане отново център. Тя бе категорична, че режисьори, актьори и сценаристи трябва да спрат да пренасят житейската истина на сцената и да се опрат на големите текстове, като за пример посочи Бертолт Брехт, информират от пресцентъра на общината.

Актьорът Лъчезар Кацарски, който изрази възхищението си от работата и възгледите на проф. Маргарита Младенова. „Трябва да има повече хора като теб, които да вдъхновяват”, каза Лъчезар Кацарски. Новото начало, за което проф. Маргарита Младенова апелираше към студентите, можеше да се види и усети и в нейната постановка „Грехът Златил”, с която бе открит театралният фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ”. След края на постановката зрителите продължиха да говорят за греха, за състраданието и чувствата, които са ги връхлетели по време на актьорската игра.     



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)