Избрани Новини

Едит Пиаф оживя на благоевградска сцена, малките зрители във възторг от „Сливи за смет”

Благоевград Лайф

14-05-2014, 08:28

Снимка:

община Благоевград

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тони Димитрова блeсти в "Диагнозата Едит Пиаф“

Тони пее Едит Пиаф

С пиесата „Като мене, Пиаф” Народен театър Битоля от Македония дебютира на фестивала „ТАРА - РА – БУМБИЯ” в Благоевград

Актрисата Елена Моше в ролята на Едит Пиаф и група „Фолтин” представиха с един нетрадиционен спектакъл живота на емблематичната френска актриса и певица. Според признанието на битолските актьори те са създали „лошо копие на великата Едит Пиаф, но този образ се доближава до нашите собствени съдби и животи”, поясни Елена Моше.

Идеята се ражда в малък джаз клуб в Битоля в една януарска нощ 2001 г. Няколко музиканти и Елен Моше под режисурата и адаптацията на Наташа Поплавска, чрез музика и театър разказват за живота на великата певица и актриса. „Разбрахме, че във всеки един от нас съществува Пиаф, затова представлението носи името „Като мен, Пиаф”, казва Елена Моше. В края на постановката главната героиня подари по стрък алени рози на случайно избрани зрители, информират от пресцентъра на общината.

Народният театър в Битоля има спечелени няколко награди на фестивала в Корча, Албания. Представлението живее дълги години от сцена на сцена, като освен в Битоля, е показвано в много други градове в Македония, Сърбия, Хърватска, Албания, Франция.

След края на спектакъла група "Фолтин"  изнесе концерт на Камерна сцена на Драматичен театър „Н.Вапцаров”.

По-рано през деня в Младежки дом – Благоевград  почитателите на кукления театър останаха във възторг от постановката „Сливи за смет”. Тя е  създадена по оригинален сценарий на Петър Тодоров, базиран на българската народна приказка.

С помощта на оригинални, комични, необичайни кукли, дело на Ханна Шварц,  с виртуозно изпълнение на актрисата Десислава Минчева на сцената оживяха редица цветисти герои. След много смях и трогателни емоции, щастливият край радва както малките зрители, така и техните по-големи придружители.

„Сливи за смет” има редица отличия и награди от международни и национални фестивали.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)