Избрани Новини

Нитратите в зарзавата-десет пъти над допустимото

Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация (СЗО). За това алармира вчера инж. Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете. Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са със значително по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг.

За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция според световната организация. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират. През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партита с нитрати над допустимото пише в. “Монитор”.

В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи, съобщи Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа. В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните. За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските. Нормите, определени в европейското законодателство, са за пет групи зеленчуци, които са най-рискови. Преди 1999 г. обаче у нас са се контролирали всички видове, категорична е инж. Герова. Според нея оттогава непрекъснато се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма откъде да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани  само с естествени торове. Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата, категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно колкото е при изкуствените.

Листните зеленчуци са най-уязвими на замърсяване с нитрати. Салатите, спанакът, марулите и зелето са в рисковата група, към тях попадат също така пресният лук и пресният чесън, пресните картофи, морковите, тиквичките и дори червеното цвекло. То може да достигне невероятни нива на замърсяване, предупреди експертката. Особено опасно е замърсено зеле да влезе в туршията, където заедно със солта става канцерогенна бомба.

При летните зеленчуци опасността намалява. Доматите, краставиците и чушките, произведени на полето, не са толкова опасни, затова зеленчуците, отгледани направо на полето, са най-подходящи за трапезата ни.

За да се гарантира по-голяма сигурност за потребителите, Гергова препоръчва да се контролират големите производители, които отиват на борсата, защото от тях зареждат почти всички търговци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов