Избрани Новини

Облекчения за детския труд искат хотелиери по морето

Тежка бюрюкрация пречи за наемане на умни и нужни кадри по курортите

Нужни са законодателни облекчения за наемане на деца на работа през лятната ваканция в морските курорти, твърдят хотелиери от Слънчев бряг.

Според тях е важно да се облекчи режима за наемане на непълнолетни на работа, тъй като освен възпитателните ползи, това би спомогнало от части за решаването на и друг проблем – липсата на работна  ръка по време на активния сезон.

„Аз лично винаги с удоволствие съм взимал ученици на работа през летните месеци. Това е много полезно за децата – те се научават на умения,  дисциплина и отговорност. Качества, които все по-рядко се срещат сред подрастващите, а са изграждащи”, смята Георги Николчев от Съюза на събствениците в комплекса. Това лято обаче той няма да бъде единственият, който няма да прибегне до техните услуги. Причина за това са бюрократичните пречки. „Ограниченията  и изискванията при наемане на деца на работа са много и спъват дейността. Нямам право да задържам непълнолетния си работник извън работно време – санкциите към работодателя са жестоки за подобни нарушения, а проверките през летните месеци са почти ежедневни. А при нашата работа подобно задържане след края на работния ден се налага, защото се работи с клиенти. Няма как да е пълно с хора, а ученикът да каже моето работно време свършва в 17.00 часа и да си тръгне, а ние да се чудим какво да правим ”, коментира още той.

Проблем е и законовото изискване, децата  да работят само през деня. „Те обикновено са на такава възраст около 17, 18 години, когато вечер за тях е най-забавно да са по дискотеките и баровете до сутринта. На следващия ден са по-малко ефективни, често това е причина и да закъсняват за работа”, допълват хотелиери.

Младите служители са много подходящи за определен тип работа в туристически обекти – те са чудесни аниматори за по-малки деца в курортите, тъй като са по-близо до възрастта им и умеят добре да ги забавляват, стават и за администратори, защото все по-често знаят повече от един чужд език и говорят свободно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов