Избрани Новини

Активните, мислещи и просветени млади хора могат да променят света към по-добро

Благоевград Лайф

18-05-2014, 14:30

Снимка:

Августина Самарджиева

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевнелиев: В България тече дискусия за отношението към Русия

Росен Плевнелиев: Дестабилизацията в Украйна може да се пренесе на Балканите

50% ръст на компании, търсещи таланти в АУБ

Президентски медал за най-дорбия студент на АУБ

АУБ с виртуална платформа

Президентът ще поздрави абсолвенти от АУБ

Президентът Росен Плевнелиев връчи Награда „Стоян Камбарев” на театрално сдружение „Реплика”

Попова няма да "подлива вода" на Плевнелиев

ГЕРБ внесе в жалба в КС срещу създаването комисия "Плевнелиев"

Братя близнаци промениха правилата в АУБ, за първи път двама наградени с Президентски медал

Президентът Плевнелиев и любими български изпълнители подкрепят младите таланти на Фондация „Стоян Камбарев”

Росен Плевнелиев: За съжаление бюджетът за отбрана прогресивно намалява

Два дни в АУБ обсъждаха изискванията на студенти и работодатели

Президентът и посланикът на САЩ у нас се включиха в церемонията по дипломиране на 242 бакалаври и 23 магистри на АУБ

Двадесетата Церемония по дипломиране на бакалаври от випуск 2014 на Американски университет в България се състоя днес от 10:00 ч. на централния площад в Благоевград.

Президентът Росен Плевнелиев и посланикът на САЩ в България Марси Рийс пожелаха на добър час на 242 бакалаври и 23 магистри.

"Активните, мислещи и просветени млади хора като вас, могат да променят света към по-добро".  С тези думи президентът на Република България Росен Плевнелиев откри днешната церемония в Американския университет в България, на която връчи дипломите на стотици студенти.

"Светът е включил на бърза скорост в своето развитие, а събитията по целия свят оказват бързо и съществено влияние върху нашия живот. Българската икономика е малка, но отворена ние търгуваме с целия свят. България е демократична държава, член на ЕС и НАТО, което е изпълнен стратегически приоритет на българската държава и цивилизационен избор, който гарантира сигурност, демокрация и човешки свободи, но не всички промени са положителни. В Европа все още виждаме как е възможно да се прекрояват държавни граници едностранно със сила и в противоречие с международния правово ред, как основни ценности могат да бъдат поставени под въпрос. Понякога глобалните проблеми ни изглеждат далечни, но всъщност отразяват действията и личните избори на хора като вас и мен. Нека споделя с вас 7 прости, но важни правила, които ми помагат в работата. Надявам се, че те ще бъдат полезни и за вас.

Първо - имайте приоритети.

Второ - имайте ценности. Аз съм европеец, работя за силна и обединена Европа. Ясните приоритети и ценности помагат да се изграждат доверие и прозрачност.

Трето - винаги мислете в перспектива. Гордея се, че изработихме националната програма за развитие „България 2020” в пълен консенсус между политиците и гражданите.

Четвърто - търсете съгласие. Помага в политиката, в икономиката, но и в личния живот.

Пето - изграждайте доверие. Доверието е в основата на всеки успех.

Шесто - създавайте собствени инициативи, така че да бъдете разпознати от обществото.

Седмо - не обещавайте много, но спазвайте обещанията си. Хората са мъдри и не очакват чудеса, но биха оценили високо честността на политиците.”, посъветва главнокомандващият.

„Хората днес в България виждат и посочват проблемите. Лидерите трябва да посветят своето решение на новото предизвикателство, което чакат. България е на прав път. Въпросът пред страната е, не дали да се развива, а колко бързо. Спомнете си къде бяхме преди 15 години. По време на банковата криза през 1996 г. страната бе изправена пред банкрут. В началото на 1997 г. заплатите бяха 10 долара, пенсиите 4 долара, а инфлацията 300%. Тогава България сложи началото на своя път за европейско развитие. За тези 15 години брутният вътрешен продукт, но и средствата за образование, здравеопазване и пенсии са увеличени 3 пъти, а индустриалното производство 4 пъти. Държавният дълг тогава беше 107%, днес е 18 %. Тогава никой нямаше доверие в българската валута, но днес тя е една от най-сигурните в света. България стана пълноправен член на Европейския съюз и това донесе стабилност. България е една от трите страни, които покриват изцяло критериите на Маастрихт. Двигателят на европейската интеграция работи, Европа работи. Важно е да надграждаме! България това сме всички ние, затова не трябва да питаме какво родината или светът може да направи за нас, а какво ние заедно като нация можем да направим за един по-добър свят!".

С тези думи президентът Росен Плевнелиев пожела успех и попътен вятър на випуск 2014 от АУБ.

На днешната церемония 242 бакалаври и 23 магистри от 26 държави получиха дипломите си пред своите близки, преподаватели, общественици и представители на бизнеса. 43% от завършващите са българи, а останалите идват от държави, като САЩ, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия и Румъния. За първи път сред абсолвентите имаше представители от Германия, Южна Корея и Виетнам. В церемонията взеха участие 22 студенти от единадесетия випуск на Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов