Избрани Новини

В Банско два дни празнуваха Международния ден на музеите

Всяка година на 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. В града под Тодорка честването на празника тази година започна още на 16 май, когато в Дома на изкуствата в Банско, бе открита фотоизложбата   „България в блясък”, последвана от моноспектакъла „Греховната любов на Зографа Захарий” в изпълнение на актьора Детелин Кандев.

Основните теми на изложбата, организирана от Движението за национално възраждане „Оборище” и Музеен комплекс – Банско, са „История на християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство”. Във фотопаната са представени обекти, които са под закрилата на ЮНЕСКО, манастири и прекрасни православни икони, обединени под мотото: „Да включим още български обекти в списъка на ЮНЕСКО”.

Авторът на експозицията - Тошо Пейков – доктор по социология, пътешественик и фотограф, подари красиви икони на община Банско и на МК „Банско”.

Фотосите са гостували на 37 места в България и редица страни на Европа и Азия. Сред тях са Европейският парламент в Брюксел, Баварският Ландтаг в Мюнхен, Берлин, Браила, Одрин, Ереван и други. Възрожденският и съвременен град Банско е 38-та спирка на експозицията, която продължава за Благоевград, Добрич, Канбера и Чикаго. Специален гост по случай откриването на експозицията бе зам. кметът на Банско Стойчо Баненски, който поздрави музейните работници с професионалният им празник и им пожела да са все така усърдни в своята работа, свързана с издирване, изучаване, съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство. Той увери, че община Банско ще подкрепя и занапред подобни идеи.

17 май бе ден на отворените врати и входът във всички музейни обекти в курортния град бе свободен. Преди обяд в обновената Велянова къща деца от НУ „Св. Паисий Хилендарски“ се запознаха с експозицията и пресъздадоха своите впечатления в прекрасни рисунки, обединени в изложба“Свят вълшебен и по-истински от самата реалност“.

В навечерието на празника, в рамките на Европейската нощ на музеите, честването продължи под надслов „Земя на голям дух, голямо изкуство, голяма култура!“. Гостите и жителите на Банско бяха посрещнати в двора на Велянова къща с чаша руйно вино и традиционна българска баница. Те се запознаха с особеностите на местния бит, илюстриран и с видеофилми, с достиженията на арнаутската резбарска и стенописна школа, чийто основоположник в Банско е Велян Огнев. На желаещите бе дадена възможност да се облекат с традиционни носии и да си направят снимки за спомен. По ентусиазираните се докоснаха до фрагменти от битова керамика, разкрити при археологическите разкопки на късноантична и средновековна крепост „Св. Никола“. Някои дори имаха късмет сами да реставрират части от съдове. Магията на вечерта бе още по-завладяваща с изпълненията на младежка фолклорна група с ръководител Атанас Янчовичин и на женска певческа група „Пирински бисери“.

На 23 май Велянова къща ще бъде отново гостоприемно отворена, за да посрещне своите гости, желаещи да се насладят на джаз и фолклор за малки и големи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов