Избрани Новини

Галеви с право на глас за евровота

Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като Братя Галеви, имат избирателни права, показа справка на сайта на ЦИК. Формално дупнишките бизнесмени ако искат, могат да пуснат бюлетина на евровота в неделя, пише в. "Монитор". Двамата би трябвало да са в забранителните списъци, защото имат потвърдена присъда на трета инстанция. На практика обаче тя не е влязла в сила, защото потъналите вдън земя Галеви така и не бяха прибрани в пандиза. Те бяха осъдени пред май 2012 година на по 5 години затвор за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване и в момента се издирват чрез Интерпол.Аналогичен е случаят с убиеца от „Соло” Илиян Тодоров, който също има присъда на трета инстанция, но цъфна сред имащите право на глас. Той беше осъден на доживотен затвор през декември миналата година заради двойното убийство пред столична дискотека и по примера на Галеви се изпари.

Избирателните списъци, в които фигурират имeната на Галеви и Тодоров, се изготвят от ГРАО. Според Изборния кодекс Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към МП трябва да предостави на дирекцията към МРР данни за лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода за автоматичното им заличаване. Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че имената на двамата дупнишки бизнесмени могат да бъдат заличени от списъците след сигнал от компетентните органи.

Междувременно бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов отхвърли възможността предстоящият вот да бъде контролиран, каквито притеснения се появиха заради номерата в долния десен ъгъл на бюлетините, който се откъсва. Той подчерта, че за последен път в България е имало манипулация с бюлетини през 1995 г.

Вчера МВР шефът Цветлин Йовчев също отсече, че няма да се допусне контролиран вот в неделя. Той е разпоредил всеки сигнал за купуване на гласове и за предизборна агитация със силови средства да бъде изключително внимателно проверяван, за да не се стигне изкривяване на изборните резултати. Действия в тази посока бяха предприети и чрез засилената охрана на бюлетините, въвеждане на номера на всяка бюлетина с новия Изборен кодекс, по-сериозна охрана на изборните секции и местата около тях, обясни вицепремиерът.

Общо 11 658 секции в страната ще охранява МВР на предстоящия евровот. За целта ще бъдат впрегнати над 12 000 униформени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)