Избрани Новини

Държавно горско стопанство-Кресна чества 80-годишен юбилей

Днес ТП „Държавно горско стопанство Кресна” към Югозападното държавно предприятие ще отбележи 80-годишнината от създаването си

Празникът започва в 11:00 часа, в пространството пред административната сграда на стопанството в гр. Кресна. 

Откриване на мемориална плоча по случай 80-годишния юбилей, връчване на плакети и грамоти на ветерани и служители с принос за опазване и стопанисване на горското богатство, награждаване на отличените ученици в изложбата-конкурс на тема: „Природата около нас”, са част от инициативите в празничната програма. Ще бъде представена и специално издадената юбилейна книга с автор инж. Михаил Михайлов. Водосвет за здраве и успехи ще отслужи отец Георги Танчев.

Мъжката фолклорна група „Синаница” към читалище „Култура” в Кресна ще поздрави присъстващите с няколко изпълнения. Поканени за участие в тържеството са зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, народният представител Емил Костадинов, областният управител на Благоевград Муса Палев, кметът на община Кресна Илиян Кръстев, ръководният екип на Югозападното държавно предприятие, директори на РДГ и на държавните горски и ловни стопанства от региона, бивши ръководители на стопанството, представители на полицията и пожарната в града.

Началото на организираното стопанисване на горите и горските богатства в Кресненско започва на 19 май 1934 г. През цялата 80-годишна история лесовъдите, служителите и работниците от стопанството са създали и отгледали над 100 000 дка млади насаждения, някои от които вече са на възраст над 50 години. Залесени са хиляди декари ерозирани земи, пустеещи и слабо продуктивни терени. В околностите на селата Стара Кресна и Ощава е създаден иглолистен басейн с площ над 20 000 декара. Успех за стопанството е, че се полагат системни грижи за отглеждането на горските култури, от които вече се добива целулоза, ритловици и тънки трупи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)