Избрани Новини

Отбелязваме Световния ден на културното развитие

Животът

21-05-2014, 08:08

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деветте музи събират почитатели на австрийската култура

Различните дефиниции на културата отразяват различни разбирания или критерии за оценяване на човешката дейност. През 1952 Алфред Крьобер и Клайд Клъкхон съставят списък с над 200 различни дефиниции на култура, като трите основни значения са:

Изтънчен вкус в областта на изящните изкуства и хуманитарните науки, още известна като висока култура.

Обичайно е думата култура в много страни да се употребява за означаване на общественото разслоение. Тя често се използва по отношение на предмети и дейности, предназначени за елитарна употреба, като изискана кухня, изкуство и музика. Понякога това се нарича висока култура за разлика от масовата култура.

Терминът и концепцията за първи път се появяват през 18-ти век в Европа и означават процес на усъвършенстване. През 19-ти век значението се променя на подобряването на личността и поведението на един индивид, особено чрез неговото образоване. Съществуват и други значения. През 20-ти век думата култура става централна идея на антропология и означава еволюиралата човешка способност за класификация и представяне на опита чрез символи и проявяването на творчески наклонности за които се изисква въображение.

В основни линии, под култура се разбира човешка дейност в различните нейни проявления, включително всички форми и способи на човешкото самоизразяване, самопознание и натрупване на навици и умения. Културата е набор от правила, които предписват на човека определено поведение с присъщите преживявания и мисли.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)