Избрани Новини

Нападнаха ни марокански скакалци

Стопаните в бургаско в паника, страхуват се от нашествие


Марокански скакалци нападат южна България и унищожават реколтата. Невижданата напаст е само на 200 км от Бургас. Стопаните от морския регион са в паника, че скокливите гадини ще допълзят скоро и тук. Около 50 000 декара в област Кърджали вече са нападнати от марокански скакалци и всеки ден тези площи се увеличават, алармира преди няколко дни областният управител на Кърджали Бисер Николов.

Той призна, че е поискал от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков да обяви каламитет (масова поява на насекоми, които причиняват огромни опустошения) на популацията на мароканския скакалец в областта.
Това се налага, защото само при обявен каламитет е разрешено използването на авиация за пръскане срещу вредителите. Те са разпространени на територията на всички общини по информация от кметовете и от отдел „Растителна защита" към Областната дирекция "Безопасност на храните", а унищожаването е възможно само с въздушно третиране в най-кратки срокове.
„Изпратих официално искане до министър Греков за обявяване на каламитет, срещнах се с него и го информирах и за решението за незабавно въздушно третиране на засегнатите площи на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия", каза тогава областният управител на засегнатата кърджалийска област. По думите му министърът е проявил разбиране и Николов се надява да бъдат предприети необходимите мерки и да бъде стартирана процедура за обявяване на каламитет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов