Избрани Новини

Кметът към абитуриентите от НХГ: Помнете родния език и голямото сърце на своите учители

Стотици благоевградчани отдадаха своята признателност към делото на солунските първоучители, светите братя Кирил и Методий

Празничните прояви за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград започнаха от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, където на тържествена церемония бяха изпратени абитуриентите от последния випуск.

С приветствено слово към учители и ученици се обърна кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Днес е ден, в който се прекланяме пред делото на двамата братя Кирил и Методий, ден на Благоевград, ден, в който благодарим на учителите за неуморната им работа, за голямото сърце, за голямата любов”, каза той. От името на всички родители той благодари на учителите за апостолската им работа, а на абитуриентите пожела да помнят родния език и  да осъществяват стъпка по стъпка целите си.

Приветствие отправи и Любка Луканова от випуск 1949 г. на Национална хуманитарна гимназия. Тя пожела на младите да уважават учителите си, да гребат с пълни шепи от знанието, да обичат българския език, да не забравят безгрижните ученически години и да запазят приятелството си.

След ритуалната смяна на знаменосците на гимназията, цветя пред паметника на Кирил и Методий положиха кметът Атанас Камбитов, придружен от зам.- кметовете Валери Смиленов, инж. Стоян Благоев, представители на общинска администрация, общественици, културни дейци и граждани. Минути по-късно на пл. „Георги Измирлиев” се сляха двата лъча на празничното шествие и бе даден старт на празничната програма. На сцената излязоха талантливите деца на Благоевград, които с танц и песен събудиха българския дух.

Празничната програма на община Благоевград ще продължи с откриването на Обща художествена изложба днес от 17.00 часа в Общинска художествена галерия, а от 20. 30 часа на сцената на пл „Георги Измирлиев” излизат рок легендите „ФСБ” и Ансамбъл „Пирин”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)