Избрани Новини

Неврокопчани отбелязаха общоградския си празник

24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура бе отбелязан изключително тържествено в гр. Гоце Делчев.

Преди да започне официалното празнично шествие, във всяко от учебните заведения се проведоха тържества. Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов присъства на тържеството в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев”. Председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев и заместник – кметът Валери Сарандев присъстваха на тържеството в ПМГ „Яне Сандански”.

В 11.00 часа от централния площад в града започна празничното шествие, в което участваха всички учебни заведения в града. Шествието бе водено от Неврокопския митрополит Серафим. В него по традиция участва кметът на общината, заместник – кметовете, председателят на Общинския съвет и народни представители от Гоце Делчев, както и випускници, зъвършили ПМГ „Яне Сандански”. Тази година специален гост бе кметът на град Като Неврокопи, Република Гърция – Василис Янопулос.

Празничното шествие, по традиция от няколко години, бе предвождано от представителния военен оркестър на сухопътни войски. Пъстрото и красиво шествие, което е една от най-обичаните традиции в Гоце Делчев тръгна от площад „Гоце Делчев”, премина по улица „Търговска” и завърши на площад „Македония” пред Дома на културата. Хиляди жители и гости на града, приветстваха преминаващите в шествието ученици и учители.

По-късно, пред Дома на културата, започна и празничната програма посветена на 24 май. Осемгодишната Даниела Георгиева поздрави присъстващите със стихотворението „Аз съм българче”. Приветствие по повод празника и своята благословия към всички отправи Неврокопският митрополит Серафим. След това кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов официално награди изявени учители и ученици от учебните и детски заведения в общината. Общо 11 абитуриенти от ПМГ „Яне Сандански”, НПГ „Димитър Талев”, ПГ по МСС „Пейо Яворов” и СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Брезница, получиха плакети и грамоти за отличен успех и активно участие в общоучилищния живот. Грамоти за постигнати призови места в национални конкурси получиха 18 ученици от І-ви до 12-ти клас от учебните заведения в Гоце Делчев.

21 учители от всички учебни заведения и 10 учители от всички детски градини на територията на общината, бяха наградени с плакети и грамоти от кмета на общината за своята работа.

Празничната програма продължи с концерт на група „Ice Cream”, която бе посрещната с голяма радост от публиката. След края на концерта се изви дълга опашка от желаещи за автографи и снимки с членовете на групата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов