Избрани Новини

Горите-пазители на човешката памет

На всеки 10 минути хората генерират толкова информация, колкото е цялата записана история на човечеството, а сега учените искат да кодират тези данни в ДНК на живи организми, пише Vice.

Ученият Джо Дейвис работи по проект за „зареждане“ на ябълкови дървета с ДНК, която е програмирана с енциклопедична информация под формата на генетични данни. Той ще използва уникален вид бактерия, която да пренесе шифрованата ДНК през клетъчната стена на растителните клетки, а след това ще присади създадените растения върху ябълкови фиданки.
Данните ще могат да се разчитат чрез декодиране на последователността на нуклеиновите киселини в клетъчното ядро, пише сп. "Обекти".
Дейвис работи върху технологиите за съхраняване на данни в ДНК от 1986 г., когато закодира образ на древна германска руна, изобразяваща „земя“ в ДНК. Проектът му с ябълкови дървета е опит за практическото доказване на концепцията, според която в бъдеще горите биха могли да съхраняват цялото човешко познание. Един от недостатъците на ДНК като носител на данни е, че живите организми с времето се променят и това означава, че част от информацията може също да се промени. В момента учените се опитват да стабилизират данните, използвайки част от генома, която остава непроменена за дълги периоди от време.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов