Избрани Новини

Овчари и земеделци се скараха за земя в Ресилово

Овчари се оплакват, че няма къде да пасат стоката си, според земеделците пък животновъдите неправомерно са ползвали нивите за пасища

Животновъди и земеделци се изправиха едни срещу други в Ресилово. Овчари се оплакват, че няма къде да пасат животните си, защото всички ливади се обработват за реколта. Според земеделците пък животновъдите неправомерно са ползвали нивите за пасища.

Според животновъдите общинските пасища са раздадени на земеделците и не остават ливади за паша. Овчарите използват така наречените "бели петна" - земи, които не се обработват от собствениците и служебно се разпределят. Декларират ги като пасища в общинската служба по земеделие и получават субсидия от Европейския съюз. Всяка година трябва да подават документите си. Земеделците обаче кандидатстват за същите площи.

Екип на bTV се срещна с един от големите арендатори в селото. Въпреки че се съгласи да говори пред камерата, Емил Йовев изрично настоя лицето му да бъде скрито.

"Аз имам 450 декара, цялото поле е 6000 декара. Това, което съм изорал, са земи частна собственост, имам си договори с хората”, каза той, но не показа документите.

Според него животновъдите неправомерно са използвали земите като пасища: „Собствениците я дават на мене понеже от мен ще си получат рента. Да, нямам договор. Де факто нямам договор, но ще си получат 50-60 кила рента. А хората не знаят, че техните ниви са декларирани като пасища, не получават нищо.

И докато двама се карат за земята на трети, истинските собственици на площите, за които се взимат субсидии ,също са разделени в позициите си.

„Съгласих се да изорат, за да си получавам рентата. 30-40 кг на декар се дават”, заяви Александър Барелски. Друг собственик на земя - Георги Тодоров, обаче е на различно мнение: „Видях когато пристигнаха да започнат да орат, не знаех, че ще продължават и надолу, където е и моят имот. Никой за нищо не ме е уведомил, нито е приказвал, нито имаме договорка, нищо такова”

След като Георги Тодоров се оплака пред камерата на bTV, беше спрян от полицейски екипи два пъти в рамките на 5 минути. От МВР неофициално отговориха, че проверките са заради сигнал, че водачът на автомобила е неправоспособен.

И докато Тодоров е изненадан от проверките, Емил Йовев признава, че той е подал сигнала срещу него и минути след тях знае резултатите. Откъде идва неговата информираност, от МВР още не са отговорили.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов