Избрани Новини

Разкриха нелегален трафик на египетски лешояди за вуду магия

Архив Бургас

28-05-2014, 14:06

Снимка:

hicomm.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Мъртъв екземпляр от застрашените участва в разкриването на престъпната схема

Нелегален трафик  с убити световно застрашени египетски лешояди, използвани за вуду магия, бе разкрит със съдействието на партньорите по LIFE+ проект от България и Гърция и с основното съдействие на партньорски организации от Африка. Престъпната схема в Нигерия и Нигер, в която участват традиционни ловци на лешояди и търговци,  е била разкрита, благодарение на птицата Пасхалис, убита в Нигер. Лешоядът бе снабден със сателитен предавател, което позволи разплитането на нелегалната схема. Случаят е един от многото в района между Нигерия и Нигер, където масово се избиват лешояди и гарвани за „магически” церемонии и ритуали. Сателитните предаватели  осигуряват ценна информация за вида, необходима за целите на неговото опазване. В този случай ролята му се оказва и друга - благодарение на модерното проследяващо устройство се разбира кога и къде е убита птицата, обясниха от БДЗП. През есента Пасхалис е излетял успешно към Африка и се засели в Южната част на Нигер. Последният сигнал от лешояда бе получен на 27.02.2014 г. от място на около 140 км от границата с Нигерия. Следващите сигнали са от къща в малко село. Няколко дни по-късно предавателят е изнесен в Нигерия.
Разследването е разкрило, че Пасхалис е убит от традиционен ловец на лешояди, който редовно идва от Нигерия. Целта е птицата да бъде продадена на богати клиенти в Нигерия за традиционни "магически” церемонии.

В района между Нигерия и Нигер нигерийски ловци избиват масово лешояди и гарвани с тази търговска цел. Според събраните данни лешоядите от всички видове, които са убивани с тази цел, са значителен брой – известни са стотици случаи за последните 10 години. Само по време на последното си пътуване, споменатият ловец е убил осем лешояда. В Нигерия на лешоядите се гледа като на източник на печалба, въпреки че са защитени от закона. Черният пазар там е широко разпространен. Докато отношението на местните общности към лешоядите в Нигер е негативно – той е считан се мръсна и грозна птица. Съществува и "морален закон”, според който правенето на магия на друг човек се счита за престъпление. Затова птиците не се използват в страната, но се изнасят за Нигерия, където има голямо търсене за вуду цели.  За разрешаването на този сериозен проблем е необходимо да бъде създадена спешна интегрирана международна стратегия за опазване на лешоядите по пътя им на миграция, смятат орнитолозите от БДЗП.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов