Избрани Новини

Пребиха синдикалист в Мини "Бобов дол"

Синдикалният лидер на КНСБ в Мини „Бобов дол" Любчо Стефанов е бил нападнат и бит днес следобед на улица в града заради обвинения, че като синдикалист не е защитавал интересите на миньорите. Това съобщи самият Стефанов, цитиран от БТА. Синдикалистът допълни, че бил обвинен от нападателите си, че не е взимал отношение по проблемите в мината.

Припомняме, омбудсманът Константин Пенчев назначи проверка в мините поради съмнения за нарушения на човешките и трудовите права на работниците с цел те да бъдат принудени да гласуват за определена партия. Работниците също така алармираха, че купоните за храна, които работодателят им дава, важат само в неговия магазин и са принудени да се редят с часове на опашки.

Сигналът за нападението е бил регистриран в местното полицейско управление и по него се работи, обясниха от Областната дирекция на МВР-Кюстендил.

Междувременно пред БНР вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов съобщи, че синдикът на „Въгледобив Бобов дол" е подал искането за разсрочено плащане на осигуровките на миньорите в края на миналата година. Манолов в момента е и председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

На вчерашното заседание съветът даде съгласие за разсрочване на задълженията на предприятието на бизнесмена Христо Ковачки при условие, че нововъзникналите плащания се погасяват в законоустановените срокове. Според Димитър Манолов няма политически мотиви в решението, тъй като подобна процедура е прилагана и за други фирми. По думите му ако не бъде приет този погасителен план тези 41 млн. завинаги биват зачеркнати от бюджета на НОИ. „2500 души остават без работа, сума ти кредитори пият по една студена вода", заключи Манолов.

Неплатените осигуровки на работниците от „Въгледобив Бобов дол" са в размер на 41,5 милиона лева.

Стана ясно още, че миньорите от мини „Бобов дол" и енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол" от следващия месец ще могат да осребряват ваучерите си за храна по цялата търговска мрежа - а не, както беше досега, само в магазини на работодателя им Христо Ковачки. Новината съобщиха организациите на КНСБ в двете дружества.

Според Колективния трудов договор миньорите и енергетиците получават по 5 лева на ден за първа, 3 лева за втора и по 2 лева за трета категория труд. Тези на сменен режим достигат и до 10 лева на ден. От следващия месец те ще получават към заплатата и ваучери за „усилваща храна" и ще могат да ги харчат, където поискат



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)