Избрани Новини

Ще яхне ли созополският вампир мотор?

Животът

29-05-2014, 12:13

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Освен National Geographic, археологическата находка вече вдъхновява и художници от световно ниво

Созополският вампир не спира да разпалва въображението на чуждестранните гости. След като National Geographic направи филм за археологическата находка, сега тя е извор на вдъхновение и за творци от  световно ниво, които я изобразяват в  платната си.  От началото на седмицата в Созопол се провежда първият  по рода си пленер по живопис, в който участват  10 художници от България и 10 техни колеги от Турция. Организатор  от българска страна е созополската художничка Ангелина Недин, а от турска  живописецът Вахит Акан.
Сред участниците в пленера  е  Мурат Хаван, който бързо привлече внимание с това, че рисува  Джокондата  върху мотор и в обятията на Леонардо да Винчи. Платната му  са провокирани от творбите на Леонардо да Винчи,  Микеланджело  и  рева на  „Харлей  Дейвидсън”.  Художникът  с лекота пренася загадъчната усмивка на Мона Лиза, но  върху мотор или изобразява Господ като рокер, който е спрял на път „66”, за да „създаде” Адам.
Една от най-разпознаваемите и романтични  картини в света – „Целувката” на Густав Климт също се е качвала на мотор, благодарение на четката на Мурат Хаван.
Точно това кара  всички да се питат ще яхне ли и созополският вампир мотор?
„Да, вампирът наистина присъства в картината му, но как е изобразен ще можете да видите сами в петък на откриването на изложбата. Каним всички почитатели на изкуството да посетят изложбата на 30 май, от 18:30 часа във  фоайето на киното (читалището) в Созопол”, приканва  организаторът Ангелина Недин.
По нейни думи  Мурат Хаван е успял да улови красотата на Созопол  и да я съчетае с това, което води туристите тук. Така че всички, които искат да видят вампира в ново амплоа, могат да го направят в петък.
Сред интересните акценти в изложбата ще са и картините на Стефан Чурчулиев, който е комбинирал маслени бои с пясък от морския бряг. Известната Селма Тодорова също е подготвила изненада за посетителите. Какво е нарисувала тя засега се пази в тайна. На пленера Селма е придружавана от съпруга си Красимир Тодоров, който  е създател на първия Музей от хартия в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов