Избрани Новини

Днес празнуват всички руси изкушения

Блондинката е жена, чиито коси са руси (по рождение или по лично желание)

В много страни отношението към блондинките е социокултурен феномен, основаващ се на различието и на приписваните качества. Култът към блондинките се създава от киноиндустрия и особено от Холивуд в средата на 20 век.

Русата коса у естествените блондинки се смята за белег за високо ниво на естроген. Това действа подсъзнателно привличащо за мъжете, тъй като означава повишена плодовитост. Блондинките, справедливо или не, се смятат за по-привлекателни, но и по-глупави от останалите жени (особено относно математическото мислене). Има множество вицове в повечето западни култури на тази тема, включително и на български.

През 2002 ВВС публикува статия, в която се твърди, че хората с руси коси ще изчезнат до двеста години, тъй като русите коси са резултат от рецесивен ген. Подобни статии се появяват и в други медии, но това е мит, основан на неправилно разбиране на рецесивните гени. Тъй като често повтарящите мита се обосновават с "изследване на Световната здравна организация", СЗО публикува опровержение.

Особено модно през последните години в България (2001 - 2005) е изсветляването на косата, вероятно поради схващането за привлекателността на блондинките. Това са т.нар. „изкуствени блондинки“, разговорно „перхидролки“ по името на химическото съединение, използвано за изрусяване (перхидрол).

Известни блондинки: Ана Никол Смит, Гергана, Мерилин Монро, Памела Андресън.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов