Избрани Новини

Днес не пушете!Отбелязване Световния ден срещу цигарения дим

Нека се запознаем отблизо с цигарите:

Цигара е продукт, предназначен за пушене. Представлява малко цилиндрично тяло от хартия, запълнено с изсушен и ситно нарязан тютюн. Дължината му е не повече от 120 мм и диаметърът му е около 8-10 мм. От едната страна обикновено има филтър. Запалва се от обратната страна на филтъра и димът се вдишва от страната на филтъра. Цигарите по принцип се продават в опаковки по 20 на брой.

Родината на цигарите е Централна Америка. Първите данни датират от 9-ти век, когато маите и ацтеките са пушили тютюн при религиозни ритуали. Цигарите са непознати в Европа до края на 18-ти и началото на 19-ти век. Те стават особено популярни по време и след Кримската война. През втората половина на 20-ти век стават ясни отрицателните ефекти върху здравето и вредата от тютюнопушенето. Установява се, че пушенето на цигари причинява рак, сърдечни и дихателни болести и дефекти при раждането. В много страни рекламата на цигари е забранена. По данни на световната здравна организация около 1 милиард души в света пушат цигари. Процентът на мъжете пушачи е значително по-голям от този на жените пушачи.

Основните вещества, които се съдържат в дима на цигарите са: въглероден двуокис, въглероден окис, никотин, азотен окис, метанол и бензол. Много хора загиват от цигарите, защото те причиняват рак на белите дробове и на трахеята.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов