Избрани Новини

Турски прокурори поискаха 98-годишна присъда за протестиращо момиче

Новините

02-06-2014, 13:55

Снимка:

bTV

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В южната ни съседка се възмущават от строгостта на обвинителите

Прокурори от южния турски град Анталия са поискали близо едновековни присъди за петима души, участвали в протестите срещу застрояването на парка "Гези" в Истанбул от миналото лято, както и в демонстрациите след смъртта на техен съмишленик по-късно през 2013 г., пише "Хюриет", цитиран от bTV.

Сред обвиняемите е и 20-годишната Айше Дениз Карачагил, която от 4 месеца е зад решетките. Тя стана известна като "момичето с червената забрадка" заради опитите на полицията и прокуратурата да обвържат цвета на нейния шал за глава със социализма в хода на разпитите.

Разследването срещу момичето получи голям обществен отзвук и даже беше превърнато в театрална постановка.

Карачагил може да получи 98 години лишаване от свобода заради "членство в терористична организация", "противопоставяне на закон на парламента" и "съпротива срещу служители на правоохранителните органи".

Прокурорите искат между 26 и 95 г. и 6 месеца за Мурат Сезгин, 16-55 г. и 4 месеца за Мустафа Йълмаз, 11-26 г. за Али Каракуш и 13-23 г. за Лейла Нуян.

Първото гледане на делото е насрочено за 12 юни в шести съд за тежки престъпления в Анталия. В южната ни съседка вече се надигат гласове на възмущение заради нереално високите присъди, поискани от държавното обвинение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов