Избрани Новини

Областният координатор на ГЕРБ - Благоевград почете Деня на Ботев

С тържествена церемония в Благоевград бе почетен 2 юни - Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Областният координатор на ПП ГЕРБ за Благоевградска област и народен представител Даниела Савеклиева, областният координатор на МГЕРБ Андрей Новаков и общински съветници от партията положиха цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на великия българин.

Десетки благоевградчани и ученици се включиха в отбелязването на 138-годишнината от подвига на Ботев и четата му. Ритуалът по полагането на венци и цветя започна в 11:00 часа, на площад „Народни будители” с рецитал на ученици от ОУ „Христо Ботев” в Благоевград.

Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание. Четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба "Радецки" на 16 май 1876 г. и заставяйки капитана да спре на българския бряг при Козлодуй. От там се отправя към Балкана, за да влязат в последния си бой в подножието на връх Вола.

На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов