Избрани Новини

Деветокласници не могат да четат, училища прибират пари за "мъртви души"

Животът

03-06-2014, 13:12

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

За 24 години: 68 сираци са осиновени, 48 с висше образование

Децата-сираци живеят в 6 центъра от семеен тип и 2 преходни жилища за младежи

Пловдивски училища водят на списък ученици, които не посещават учебните занятия, само, за да взимат пари от делегираните бюджети. Това каза Дарина Кукева - директор на дома за деца, лишени от родителски грижи „ Княгиня Мария-Луиза” в Пловдив. По нейни наблюдение много младежи са неграмотни, имафрапиращи случаи, в които ученици от 9 клас дори не могат да четат. Според нея това се дължи на постоянното им отсъствие от учебните заведение. Кукева допълни, че има случаи, в които се прикриват отсъствия, за да се избегне отстраняването на детето от учебното заведение.  Въпреки "липсата" на ученици в час, те още фигурират като част от класа.

Домът за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария-Луиза” ще бъде преструктуриран. От 1 януари 2015-та нови модерни къщички, изградени благодарение на Българо-немското сдружение на Мирко Шваниц и община Пловдив, ще бъдат огласени от детски смях.

Това са 6 центъра от семеен тип, както и 2 преходни жилища за младежи от 16 до 18 години, които ще приемат под крилото си общо 72 възпитаници на дома. Това обясни Веселина Ботева - директор Дирекция "Социални политики" в община Пловдив.

12 от децата в дома ще бъдат преместени в други центрове, а за останалите ще се търсят приемни семейства. Идеята за реформирането на дома е да се увеличи броят на професионалните  родители през следващата година Този вид грижа ще стане социална услуга с делегиран бюджет. Това каза зам.-кметът Георги Титюков.

Проектът, по който приемните семейства получаваха пари досега, скоро ще приключи. Според Титюков социалното министерство трябва да поеме услугата от 2015-та.

Издръжката на дете в дом струва на държавата 7200 лева на година, докато в приемно семейство парите са 300 на месец. Освен, че е по-евтино, семейната среда е по-добра от тази в домовете.

Сега в Пловдив са обучени над 30 приемни семейства. 8 от тях чакат да своето дете, а 14 малчугана вече са под крилото на професионални родители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов